Dagboek

Malediven – Skipjack tonijn gevangen door Ali

In de haven van Mandhoo, Malediven, maken Ali en zijn collega-vissers zich klaar voor de volgende trip op kapitein Hussein’s boot. Aan het eind van de middag begint de jacht op de allerlekkerste tonijn. In het hoogseizoen, tussen oktober en februari, varen ze zes keer per week uit op de Indische oceaan.

Op zee wordt eerst het aasvis gevangen. Dat gebeurt ’s nachts, met kleine netten. Bij zonsondergang van de volgende dag gaan de vissers met blote voeten, voor goede grip, naast elkaar op de achterkant van de boot staan. Het aas wordt overboord gegooid en dan gaat het vissen beginnen. Eén voor één worden de tonijnen met de hengel uit zee gevist en met een krachtige zwaai van de hengel op het dek achter de vissers gegooid. Direct daarna gaat de hengel weer het water in, op zoek naar de volgende gretige tonijn.

Katsuwonus pelamis is de Latijnse benaming voor skipjack tonijn. Deze tonijn heeft van alle tonijnsoorten het minst last van overbevissing doordat hij relatief snel groeit. Omdat de visserij van Ali op een verantwoorde manier met de hengel vist, draagt deze tonijn het MSC logo: het keurmerk voor duurzaam gevangen vis.