Dagboek

Moeite

Foto: David Loftus

Lang niet alles gaat vanzelf. Zeker bij mij niet. Sterker nog: de meeste dingen kosten me ontzettend veel tijd. En inspanning.

Neem nu surfen: het begon met inspiratie. het idee om op zo’n hoge golf over het water te zweven. Eenmaal in het water, op mijn board, werd het vooral transpiratie: peddelen, vallen, op het strand gesmeten worden, en weer opnieuw beginnen.

Het heeft zeker 5 jaar geduurd voordat ik redelijk kon surfen op golven van 2 meter en hoger. En nu, 14 jaar na mijn ‘eerste keer’, kost elke sessie nog steeds veel moeite. Ik vraag me weleens af: waarom doe ik het dan?

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: na alle transpiratie volgt er ook weer inspiratie. Vaak is die groter en innemender dan de inspiratie daarvoor. Kortom: ik kom altijd geïnspireerder het water uit, dan dat ik erin ging.

Wat geldt voor surfen, geldt eigenlijk ook voor Sea Green: ik wil zeewier toegankelijk maken voor iedereen. Daarvoor doe ik al 5 jaar lang, elke dag, veel moeite.

Afgelopen weekend bijvoorbeeld. Het was heerlijk weer. Ik had een enorme aandrang om, net als iedereen, buiten van de zon te genieten. In plaats daarvan stond ik 2 dagen lang binnen, in de keuken, om allerlei gerechten voor te bereiden voor een belangrijk interview met een journalist van een grote krant.

Welke journalist, en welke krant, dat kan ik nog niet zeggen. Wat ik wel kan zeggen is:
Het was de moeite waard.