Dagboek

Surfen in de winter

Foto: David Loftus

Ik heb er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Vol enthousiasme bel ik collega-surfer Jacob op: Er is goede surf! Eindelijk noorderswell met offshore wind! Ga je mee? Aan de andere kant van de lijn blijft het stil…

Oké. Het is februari. De koudste maand van het jaar. Het zeewater is zo’n 3 graden. De buitentemperatuur nog iets minder. Een gemiddelde Nieuwjaarsduiker houdt het nog geen halve minuut vol. En ik? Ik wil even twee uur lekker in de zee gaan spelen. Zeg daar maar eens ja tegen.

Gelukkig houdt Jacob – net als ik – wel van avontuur. Vol goede moed ontmoeten we elkaar op de boulevard van Bergen aan Zee. Het uitzicht is goed: Prachtige golven, helemaal voor ons alleen. Veel beter wordt het niet in Nederland.

We pakken ons in: 5 millimeter dikke winterwetsuits. Schoentjes. Handschoenen. En niet te vergeten: de cap. Want het grootste gedeelte van je lichaamswarmte verlies je toch via je hoofd. Na een korte warming-up duiken we erin.

Het is heerlijk. We ontsnappen aan het leven op het land, en surfen golf na golf. Zeker in de winter is surfen zo lekker. Als de golven zo zijn, kan ik me niets beters bedenken om te doen.

Koud? Ja, vooral na afloop, bij het omkleden op dezelfde boulevard. Maar daarna wacht warme chocomel, in de strandtent. En een gele curry met wakame, bij mij thuis. Surfen is mooi. Zelfs in freezing february.