Dagboek

Trek in noordwestenwind

Foto: David Loftus

Elke avond kijk ik uit het raam. Naar de wolken. Naar de bomen. Naar de vlag op het erf van mijn buurvrouw. En ik wacht. Geduldig. Tot het weer zover is…

Na een noordwesterstorm is het goed surfen. Zo goed zelfs, dat ik en mijn surfende vrienden vaak een dag vrij nemen. Soms zelfs 2 dagen. Als hij echt heel dik is.

Maar de golven zijn niet de enige bron van mijn verlangen. De dagen na een goede depressie op het noordelijk deel van de Noordzee liggen onze stranden vaak bezaaid met allerlei soorten zeewier.

Eén grote berg vitamines en mineralen, gewoon op het strand. Wat wil je nog meer? Vaak verzamel ik een paar zakken vol en die neem ik mee naar huis.

Eet ik het op? Nee. Maak ik er burgers van? Nee. In de keuken ben ik erg voorzichtig met wier dat afkomstig is van het strand. Het kan er namelijk al dagen of zelfs weken liggen. En dan is het niet meer zo vers…

Wat ik er wel mee doe? Heel simpel: ik gebruik het in mijn groentetuin. Als mest, en als smaakverrijker. Want groente die groeit op zeewier, smaakt erg lekker. Zeker in combinatie met verse zeegroenten.

Kortom: Ik heb trek. In noordwestenwind.