Dagboek

Zwierige Zeespaghetti

Foto: David Loftus

Dit bijzondere wier heeft twee kanten. In de zee is het go-with-the-flow terwijl ze in de golven danst. Eenmaal in de keuken verandert ze in een echte dame die precies weet wat ze wel en niet wil. Krijg je al trek in het verhaal van zeespaghetti? Lees dan verder!

Wat is zeespaghetti?

Zeespaghetti staat ook wel bekend onder de, in mijn ogen niet zo fraaie, Nederlandse naam riemwier. Haar schoonheid wordt beter beschreven door de Latijnse naam Himanthalia elongata. Want mooi dat is ze, met al die slierten die dansen in de zee. Uiteraard hebben die slierten ook een functie. Als er golven staan kan zeespaghetti door mee te deinen met het water extra voedingsstoffen opnemen. Handig, helemaal als je bedenkt dat wij deze stoffen ook weer binnenkrijgen.

Hoe smaakt het?

Eigenlijk smaakt zeespaghetti precies zoals haar naam doet vermoeden. Ze heeft de malsheid van haar broer op het land, gecombineerd met licht romige en zilte tinten uit zee. Daarnaast is het frituren van gedroogde zeespaghetti echt de moeite waard. Er komt naast de zilte smaak ook nog eens hartigheid en ‘crispyness’ naar boven. En daar kun je leuke dingen mee doen…

Wat kook ik ermee?

Één van de leukste dingen die je met zeespaghetti kunt maken is een combi met normale spaghetti. Het ziet er goed uit, smaakt goed, en bevat veel meer vitamines en mineralen dan het gewone recept. Met deze pasta carbonara heb ik bijvoorbeeld al een hoop vrienden blij gemaakt. En dan de gefrituurde zeespaghetti. Heerlijk als garnering van een soep, of als één van de hoofdingrediënten in een maaltijd met rijst, zoals Zuid-Amerikaanse Gallo Pinto.

En waarom ze een echte dame is?

Als je haar als pasta wil gebruiken (en geloof me, dat wil je!) dan moet je wel aan haar wensen voldoen. Gedroogde zeespaghetti wil graag vóór het eten een uur lang in een lauwwarm bad. Om te weken. Doe je dat niet, en behandel je haar als ‘gewone’ pasta, dan behandelt ze je smaakpapillen ook zo. Dus doe haar en jezelf een plezier, en behandel haar zoals het hoort: met respect en geduld.