Dagboek

Ontmoet Toine de Zeewierman

Foto: Luuk Stiekema

Sea Green kan zich geen betere ambassadeur wensen dan Toine Wilke, beter bekend als Toine de Zeewierman. Met hart en ziel zet deze surfende biochemicus, die afstudeerde op zeewier in Ierland, zich in voor dé groente van de toekomst.

Want dat is het volgens hem. Het voedsel van de toekomst, omdat zeewier gemakkelijk te telen is, gratis en voor niets groeit, er geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig zijn en zeegroenten ook nog eens ontzettend gezond zijn.

Tijdens zijn afstudeerproject in Ierland reed Toine elke ochtend, gehuld in dikke jas en hoge kaplaarzen, met zijn medestudenten naar plekjes aan de kust waar bijna nooit iemand komt. “We analyseerden de voedingswaarde van de zeewieren die we daar plukten. Vaak plukte ik daarnaast nog wat extra’s, zodat ik ’s avonds in mijn eigen keuken kon experimenteren. Regelmatig toverde ik iets op tafel dat niet te vreten was, maar soms verraste ik mezelf met een waanzinnig lekker gerecht! Dulse-zeewier met zoete aardappels uit de oven bijvoorbeeld. Of stamppot met alaria, dat smaakt naar andijvie maar dan met een verrassende, zilte twist.”

Duurzaam leven

Zelf leeft Toine zo duurzaam mogelijk, een levensstijl waar het eten van zeewier perfect in past. Veel heb je daar overigens niet voor nodig. “Ik leef heel simpel en probeer de natuurlijke balans te behouden en waar nodig te herstellen. Afgelopen jaar woonde ik in een caravan. Duurzaam is voor mij ook dingen los kunnen laten. Je hebt helemaal niet veel nodig om een goed leven te hebben. Door het leven in zo’n nederig onderkomen merkte ik pas hoe erg ik gewend was geraakt aan bepaalde dingen. Soms was het bijvoorbeeld heel koud in de caravan, maar leerde ik mijn eigen lichaamswarmte weer gebruiken in plaats van de verwarming aan te zetten. Omdat we het binnen zo warm maken, hebben we buiten al die kleding nodig. Je kunt je lichaam ook laten wennen aan het feit dat het binnen niet zo warm is. Dat wordt dan een nieuwe gewenning. Mensen vergeten soms hoe sterk we zijn. Er zit zoveel in ons en ik hou er van om mensen dat te laten zien.”

Een andere bijzondere kunst van Toine is het meeste uit de spullen halen die hij bezit. “Ik heb bijvoorbeeld een auto en neem altijd lifters mee. Ik heb genoeg ruimte en ik vind eigenlijk dat iedereen die geen auto heeft zou moeten kunnen liften. Het zou zo leuk zijn als dat weer een gemeen goed wordt.”

Kracht van zeewier

Het favoriete product van Toine is zeewier. En dat is niet zonder reden. “Het is 100% natuurlijk. Er heeft nog nooit iemand mee geklooid of het veredeld. Het is echt nog voeding in zijn oerkracht. Je ziet dat er heel veel stoffen in zitten waarvan men zegt: ‘die zijn antibacterieel of antiviraal’. En die zijn heel uniek. Die stoffen noem ik ‘zeenummers’. Er zijn heel veel reageerbuisstudies gedaan waaruit blijkt dat deze zeenummers virussen en bacteriën doden, kankercellen remmen en heel goed zijn voor je bloedvaten. Dat is allemaal bewezen.”

Volgen wat Toine allemaal doet met zeewier? Binnenkort start hij hier zijn eigen wekelijkse blog!