Dagboek

Nootachtige nori

Foto: David Loftus

Dit is waarschijnlijk het beroemdste zeewier ter wereld: het wordt al generaties lang gebruikt om sushi vellen van te maken. Tegenwoordig kom je ook steeds vaker die heerlijke nori chips tegen. Wat nori zo bijzonder en lekker maakt, lees je hieronder:

Grappig genoeg, is nori geen zeewiersoort; het is een verzamelnaam voor verschillende rode zeewieren, die op elkaar lijken. De Japanners verbouwen voornamelijk Pyropia tenera en Pyropia yezoensis om de nori vellen van te maken. Dat zouden wij ook kunnen doen met Porphyra umbilicalis, een soort die voornamelijk bij ons in Europa groeit.

Verse nori is donkerrood, of zelfs purper van kleur. Gedroogde nori is lichtbruin en heeft een hartige en ietwat nootachtige smaak. Deze smaak wordt intenser als je het bakt, frituurt, of – zoals de Japanners doen – er nori vellen van maakt. Dit is een bijzonder proces, waarbij de verse wieren in stukjes worden gehakt en vervolgens een pulp vormen, die tenslotte – onder invloed van warmte – indroogt tot de welbekende donkergroene vellen. Voldoende hitte is hierbij essentieel, want deze zorgt – naast de kleurverandering – voor de extra umami. 

De meeste nori komt uit Japan. Ook China, en Zuid-Korea produceren jaarlijks tientallen tonnen sushi vellen en nori chips. Dat is best veel, als je bedenkt dat één nori vel maar 2 gram weegt! Naast nori is er ook aonori op de markt. Dat lijkt qua naamgeving erg op nori, maar het is een heel ander product, gemaakt van andere Aziatische zeewieren.

Nori is ontzettend voedzaam: In zijn gedroogde vorm bevat het gemiddeld 45 % eiwit. Daarnaast is het – net als alle andere zeegroenten – een bron van voedingsvezels, vitamines en mineralen. Door de unieke smaak kan nori een heerlijke twist geven aan bijvoorbeeld roomsauzen, tosti’s, stoofpotjes en zelfs ijs. Benieuwd hoe dat smaakt? Volg ons dan op Facebook of Instagram!