Dagboek

Eggs Benedict met wakame

Recept

Photo: David Loftus

  • 1

    Doe de wakame in een kom met ½ liter heet water en laat 10 minuten weken. Doe vervolgens in een vergiet en laat nog 5 minuten uitlekken. Snij het dan in stukken van 1 x 2 cm.

  • 2

    Klaar de boter door deze te smelten in een steelpan op laag vuur. Zorg ervoor dat de boter niet kleurt. Haal de pan van het vuur en schep met een lepel de eiwitdeeltjes eraf. Schenk nu voorzichtig het vet uit de steelpan in een tweede pan, zorg ervoor dat het melkachtige vocht achterblijft in de eerste pan. De boter in de tweede pan is de geklaarde boter. Zet deze apart.

  • 3

    Zet een kleine steelpan met water en een scheut azijn op het vuur en breng zachtjes aan de kook. Breek de eieren en bewaar de inhoud separaat in twee kleine schaaltjes.

  • 4

    Rooster de brioche of muffin kort onder de grill en zet apart.

  • 5

    Beleg de muffin met de de wakame, daarna met de plakken gerookte zalm

  • 6

    De Hollandaise bereid je ‘au bain-marie’. Breng een pan met een laagje water aan de kook. Neem een kom – die in de pan past maar niet het water zal raken – en meng hierin 2 eetlepels water, de eidooiers en citroensap met een garde. Zet de kom in de pan met kokend water en blijf roeren met een garde zodat er een stevige maar luchtige massa ontstaat. Voeg druppelsgewijs de geklaarde boter toe terwijl je flink klopt met de garde. Zodra de saus een mayonaise dikte heeft maar nog net druppelt haal je de kom uit de pan en breng je deze op smaak met zout en peper.

  • 7

    Neem nu de andere steelpan met kokend water en azijn. Zet het vuur lager zodat het water niet kookt en keer de schaaltje voorzichtig om. Pocheer de eieren drie minuten.

  • 8

    Verdeel de saus over de zalm en leg daarop het gepocheerde ei.

  • 9

    Garneer met bieslook en serveer.

Ingrediënten

  • - 1 briochebroodje of muffin door de helft gesneden

  • - 6 g gedroogde wakame

  • - 100 g gerookte wilde sockeye zalm

  • - 2 eieren, krakend vers

  • - 4 sprieten bieslook, fijngehakt

  • - azijn

  • - Hollandaisesaus

  • - 2 eidooiers

  • - 2 tl citroensap

  • - 120 g boter

  • - zout en peper

  • 2 personen