Dagboek

Op de huid gebakken zalmfilet met zoete aardappel en dulse

Recept

Photo: David Loftus

  • 1

    Verwarm de oven voor op 180 °C

  • 2

    Doe de dulse in een kom met 0,5 liter kokend water en laat 10 minuten wellen. Laat vervolgens 5 minuten uitlekken in een vergiet en snijd in stukken van 2 cm.

  • 3

    Doe de zoete aardappel, tomaat en dulse in een ovenschaal en meng ze goed. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak het geheel in 40 minuten gaar in de oven.

  • 4

    Bereid de zalm 10 minuten voordat het zoete aardappelmengsel klaar is. Snijd de huid van de zalm in de lengte 0,5 cm in.

  • 5

    Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de zalm eerst 4-5 minuten op de huid op hoog vuur. Draai om en bak nog 2 minuten op middelhoog vuur. Draai de zalm niet meer terug om een knapperige huid te behouden.

  • 6

    Haal het zoete aardappelmengsel uit de oven. Leg de zalm erop en rasp er wat mandarijnschil over.

  • 7

    Serveer eventueel met zelfgemaakte salsa verde.

Ingrediënten

  • - 12 g gedroogde dulse

  • - 400 g zoete aardappel, geschild en in blokjes van 1 cm

  • - 2 tomaten, zaadjes verwijderd, in blokjes

  • - 2 zalmfilets met huid (à 150-170 g)

  • - 1 mandarijn

  • - extra vierge olijfolie

  • - olie om in te bakken

  • - zout en peper

  • 2 personen