Dagboek

Zeegroenten: voeding van de toekomst

Foto: David Loftus

Het zal niemand ontgaan zijn dat het in rap tempo toenemen van de wereldbevolking gepaard gaat met verschillende problemen voor het milieu. Zo kampen we met voedseltekorten die alleen maar zullen toenemen en die niet meer kunnen worden aangevuld met producten van het land, en neemt de uitstoot van CO2 steeds verder toe tot een hoeveelheid die de atmosfeer en het klimaat ontregelt. Daar moet iets aan gedaan worden!

Wellicht klinkt het te mooi om waar te zijn, maar het voor velen nog onbekende zeewier is in staat bij te dragen aan een oplossing voor beide problemen. Zeewier kan namelijk onder water dezelfde rol vervullen als onze regenwouden boven water: het heeft de bijzondere gave om CO2 om te zetten in zuurstof. Zodoende zou de afnemende hoeveelheid regenwoud gecompenseerd kunnen worden met de toenemende teelt van zeewier.

Naast het feit dat zeewier CO2 omzet in zuurstof, kan het ook nog eens functioneren als ingrediënt in onze dagelijkse voeding. Het zit boordevol gezonde voedingsstoffen en is breed inzetbaar in de keuken. Het feit dat zeewier razendsnel groeit en geen extra zoet water nodig heeft om te groeien, maakt het tot hét voedingsmiddel van de toekomst.

Om de teelt van zeewier te stimuleren moeten mensen het natuurlijk wel willen eten. En dat is nou precies waar Sea Green het speelveld betreedt. Wij willen de mensen laten zien hoe ongelofelijk lekker en veelzijdig het eten van en koken met zeewier kan zijn. Niet alleen met onze eigen producten, maar ook met meer kennis en informatie over zeegroenten, hopen wij deze duurzame lekkernij op de kaart te zetten, zodat de zilte groenten binnen afzienbare tijd niet meer weg te denken zijn uit ons voedingspatroon.