Dagboek

Wereldreiziger wakame

Foto: David Loftus

Wakame mag zich met recht een wier van de wereld noemen. Dit populaire bruinwier duikt namelijk op in een zeer groot aantal landen. Niet alleen vind je het in de zeeën rondom Zuid-Korea en Japan, waar het al sinds de 8e eeuw gegeten wordt, maar ook in landen als IJsland, de Verenigde Staten, Argentinië, Engeland en jawel, Nederland. Wanneer je een duik neemt in de Oosterschelde zou je zomaar eens op een wakameplant kunnen stuiten.

Wakame salade

De bekendste verschijningsvorm van wakame in ons land is die van de zogenaamde chuka wakame salade. Het woord chuka betekent ‘op Chinese wijze’ en slaat op de aan de wakame toegevoegde ingrediënten. Dit zijn smaakmakers als sesamolie, chilipeper en sojasaus. Voor deze salade worden overigens niet de blaadjes maar de stengel van de wakameplant gebruikt.

Smaak van de zee

Wanneer je wakame eet, proef je de zee; vergelijkbaar met de sensatie die het consumeren van een oester op roept. Het blad, dat in ons land nog niet zo bekend is, heeft een heerlijke chewy structuur. Verse wakame is bruin van kleur. Hou je het echter een aantal seconde in kokend water, dan kleurt het spinaziegroen.

Weldadig wier

Wakame is niet alleen vanwege zijn veelzijdigheid en bijzondere smaak een zeer geliefd wier: het is ook nog eens hartstikke gezond! Deze zeegroente bevat een hoeveelheid calcium waar koemelk schril bij afsteekt, en bevat een stofje dat helpt tegen obesitas. In de Oosterse landen zijn ze er daarnaast van overtuigd dat wakame zorgt voor een gezonde darmflora en huid en haar versterkt: kortom, genoeg reden om meer te eten van dit bijzondere wier.