Dagboek

Warm weer, koud wier

Photo: David Loftus

Heerlijk, die warme dagen. De natuur doet zijn ding: alle blaadjes komen tevoorschijn. De zonnebril kan op. Het strand is weer een speeltuin. Alleen de zee… De zee werkt nog niet mee.

Het water is nog winters koud. Zo’n 8 graden. Een dj op de radio roept op om niet te gaan zwemmen. In ieder geval niet in je eentje. In een wetsuit kan het prima. Maar dan nog… Waarom zou je?

Qua golven gebeurt er deze week helemaal niets. Het is ‘flat’ zoals wij surfers zeggen. Door het hogedrukgebied boven ons land en de rest van de Noordzee zijn zelfs de kleinste rimpeltjes ver te zoeken.

Ook de zomerwieren laten nog even op zich wachten. Met name zeesla, dat groene wier dat we allemaal kennen van onze zomervakantie, groeit nog niet of nauwelijks met deze watertemperaturen.

De lente in de zee begint altijd wat later dan op het land. Vandaar dat ik me nog maar even niet in de zee waag, maar stiekem bezig hou met het maken van zeewierijs. Ja, serieus, ijs met nori. Het is belachelijk lekker.

Zeker als het buiten al zo warm is.