Dagboek

Zeewier in Koffietijd

Foto: David Loftus

Afgelopen vrijdag was het zover. Ik mocht op televisie komen om mijn kookboek – dat binnenkort uitkomt – te presenteren. Nu was ik weleens op TV Oost en TV Flevoland geweest, maar nationale televisie was – zo bleek – toch echt wel wat anders….

Een paar dagen vantevoren begon ik al met de voorbereiding. Niet alleen het voorkoken van de rijst (nasi goreng met wakame is extra lekker met droge rijst), maar ook het ‘in-kijken’. Als een echte huismus zat ik ’s ochtends voor de buis, en keek voor het eerst in mijn leven naar Koffietijd.

Toen kon de pret beginnen. Om 5 uur ’s ochtends stond ik op en reed met een kofferbak vol zeewier naar Hilversum. Na een onstuimige ochtendspits kwam ik samen met mijn businesspartner en vaste koffietijd-chef Bart precies op tijd aan bij een grote villa met zwembad…

We konden gelijk beginnen met repeteren. Vantevoren vertelden de presentatrices wat er zou gaan gebeuren en hoe alles het best in beeld kon komen. 2 uur lang sneden we groente, zetten we schaaltjes klaar en zorgden er vooral voor dat het zeewier er mooi uitzag. En toen opeens de woorden: “live in 10 seconden!”

Gek genoeg was ik vanaf dat moment helemaal niet meer zenuwachtig. Ik vond het vooral leuk om te doen en, veel belangrijker, het lukte vrij aardig om het verhaal van zeewier relaxed en goed over te brengen.

Ik vind het altijd een beetje raar om mezelf op beeld terug te zien. Zeker in dit geval, aangezien ik aan het einde van de aflevering sta te dansen tussen de roze opblaas flamingo’s. Maar goed, het staat allemaal online, en je kunt het hier vinden. Vanaf 18:10 komt zeewier in beeld!