Dagboek

Zeewierfeest

Photo: David Loftus

Van mijn verjaardag maak ik graag een feestje. Meestal vier ik het met golven, zon en surfaanbidders. Maar dit jaar wilde ik weer eens wat anders.

Sinds een half jaar woon ik in een soort tiny house, op een boerderij. Vlakbij zee, met uitzicht over de weilanden. Plus: een mooie tuin… Kortom: een prachtige plek voor een feestje.

Toen ik de uitnodiging verstuurde was ik nog vol goede moed: vaak is mijn verjaardag (25 maart) al een heerlijk warme lentedag. Maar 2 dagen van tevoren beloofden de weergoden kou en regen. Zou mijn feest in het water vallen?

Gelukkig viel dat wel mee, en hoefden we niet met 20 mensen op 20 vierkante meter te bivakkeren. Met een waterig voorjaarszonnetje, in combinatie met een warm kampvuur, konden we met z’n allen lekker buiten zitten. Daar genoten we van live gitaarmuziek, koude biertjes en… hapjes van zeewier!

5 jaar geleden, toen ik naar Ierland vertrok om onderzoek te doen naar zeewier, probeerde ik ze voor het eerst uit, op mijn afscheidsfeestje. Ik weet nog dat we ons tegoed deden aan een combinatie van zalm, feta en een ondefinieerbaar zeewier uit de toko. Iedereen was ontzettend verbaasd, en het smaakte wel redelijk.

Nu, 5 jaar later, is het precies andersom: niemand is echt meer verbaasd, en de hapjes zijn ontzettend lekker. Er was onder meer mosterd met zeesla en er waren balletjes van wakame, dadels en amandelen. Tijdens het diner had ik iets speciaals te delen: de nieuwe Sea Green vega burgers, waarover je in de nabije toekomst nog veel meer zal horen. Ze werden met groot enthousiasme ontvangen.

Ik kan met recht zeggen: Het was feest.