Dagboek

Zonaanbidder zeekraal

Foto: David Loftus

De Duitsers noemen het Queller. De Engelsen Samphire. Wetenschappers hebben het over Salicornia Europeana. En wij? Wij zeggen gewoon zeekraal tegen deze overheerlijke zilte groente. Benieuwd wat zeekraal zo bijzonder maakt, en wat je ermee kan doen? Lees dan verder.

Zeekraal bestaat uit vele groene stengeltjes van ongeveer 1 cm lang. Deze lijken op kralen die aaneengeregen zijn (vandaar de naam). Zeekraal kan extreem goed tegen zout water. Je vindt het daarom vaak direct aan de vloedlijn. De planten worden ongeveer 15 cm lang.

De smaak van zeekraal is heerlijk zilt en knapperig. Daarom is het een uitstekende smaakmaker in salades, hapjes en roerbakschotels. Wij maakten bijvoorbeeld al een pokébowl met wilde zalm, edamame en zeekraal. En een roerbakmix met de 5 basis-smaken, waarin zeekraal zorgt voor de zilte component.

Zeekraal komt voor langs de hele Europese Atlantische kust. Het houdt van zonlicht en warmte: daarom loopt het Nederlandse seizoen van mei tot en met oktober. In de herfst verkleurt de plant van groen naar rood, vormt zich een houtige stam aan de onderzijde, en wordt de smaak langzaamaan minder. Tegenwoordig wordt zeekraal ook verbouwd, zowel in Zeeland, als in de warmere streken van Frankrijk en Israël. Daardoor is deze prachtige zilte groente het hele jaar door beschikbaar.

Doordat zeekraal zo goed tegen zout water kan, is het ook een heel duurzaam gewas: Voor de teelt heb je geen zoet water, schaarse landbouwgrond en bestrijdingsmiddelen nodig; het groeit immers waar geen enkele andere plant kan groeien. Daarnaast zit zeekraal ook nog eens vol vitamines, mineralen en vezels. Kortom: reden genoeg om deze lekkere, duurzame en voedzame zilte groente snel op tafel te zetten!